Limited time only: Get Pro member benefits for $59.88/year. Access Stats, Priority Directory listing and more!Upgrade now
A A A
     
0

Cats-part.1

Published December 5th, 2011

Prioritatea sa: bunastarea personala.

Prin prezenta-i silentioasa si atenta, pisica pare capabila sa inteleaga problemele oamenilor si sa le acopere golurile afective. Ea este prezenta in aproape 20% dintre casele romanesti, 44% dintre proprietari ii fac mancare gatita (conform unui studiu dat publicitatii de ISRA Center Marketing Research), iar cei mai multi vorbesc cu ea precum cu un om.

Aproape ai uita ca este vorba de o mica fiara salbatica, daca nu ti-ar aduce din cand in cand o pasare sau un biet soricel agonizand. Dezgus­tator, insa nimic mai potrivit pentru a-ti aminti ca o pisica... este o pisica! De altfel, tu ii povestesti intreaga ta viata, si ea stie totul despre tine, insa esti sigura ca o cunosti destul de bine si ca stii care-i sunt nevoile fundamentale?

1. „Eu, in primul rand“

Niciodata n-am indrazni sa spunem ca pisica este o ticaloasa egoista, insa e greu sa nu gandesti astfel: vedem bine ca, pentru ea, „viata inseamna sa fiu eu pe primul loc“. Fara sa fi avut de urmat stagiile dezvoltarii personale, ea isi are trucurile necesare pentru a o duce mai bine: torsul, care, contrar ideii consacrate, nu reprezinta un semn de satisfactie, ci un reflex antistres; ritualul curatirii, care ii serveste atat pentru a se mentine curata, cat si pentru a se calma. Multi viseaza sa poata utiliza filozofia ei cotidiana: sa-si formeze indeletniciri ce le determina bunastarea si sa-i indeparteze pe ceilalti fara a-si pune intrebari. In ciuda egocentrismului ei, pisica reuseste, prin simpla ei existenta, sa ne ridice moralul atunci cand suntem suparati!

2. Casa, dulce casa

In momentul in care adopti o pisica, tu esti cea care stai acasa la ea. Nici n-ai timp sa te plangi ca ea isi are deja propriile obiceiuri: coltul ei de bucatarie, propria toaleta – litiera, pe care nu trebuie s-o deplasezi. Casa este elementul esential. Facand schimbari, ii impui cel mai puternic stres pe care-l poate suferi. In apartament, gandeste-te sa recreezi terenul de vanatoare din natura. Locuri in care sa se ascunda, etajere, dulapuri pe care sa se catere, facand totul sa semene cu o vana­toare, ii sunt pe plac. Obisnuita sa stapaneasca peste un teritoriu de trei-patru hectare, ea este foarte mul­tumita intr-un apartament cu do­ua-trei camere, cu conditia sa gaseasca cateva distractii. Pisica plictisita se deprima, devine obeza ori hiperactiva si agresiva, si isi pierde orice simt al curateniei: devine un nevrotic ce trebuie tratat. Daca am avea psihologi veterinari, ar trebui s-o duci la un astfel de specialist. Ti se pare ciudat? Atunci, trateaz-o tu pe pisica ta. Sau n-o mai stresa.

3. Alege persoana langa care vrea sa stea

Este incontestabil: prezenta ta ii fa­ce bine, pisica este atasata de tine. Dar sa nu te astepti sa te iubeasca asa cum o iubesti tu. Nu te paraseste niciun moment, iti recunoaste vocea, pasii, motorul masinii... Si mai mult de atat: poate muri daca ii moare stapanul. Detractorii pisicilor sunt adesea uimiti sa afle una ca asta. Cand conditiile de viata pe care i le oferi nu o mai satisfac, pisica pleaca sa se instaleze in alta parte. Este o mica ingrata. Primita cu prietenie, ea se increde in gazda, ca si cum ar fi stat la ea dintotdeauna. Pentru o pisica conteaza propriul confort fizic si psihologic. Crezi ca adopti o pisica, insa ea este cea care te adopta. Iar tu nu-i esti „stapana“, nici sef de haita – ca pentru caine – ci un egal, un substitut insarcinat cu asigurarea bu­nastarii sale.

...to be continued...

V2?webp=true&sig=ae58481f91e0de9a4e465b153b66c7238852a1a7937f1d5c3b3de929a8817f87

Untitled

  • November 12th, 2011
  • Fujifilm FinePix S5800 S800
  • 13.4mm / f/3.5 / 1/40 sec

Login or sign up to comment.