Get up to $50 off of Blurb photo books when you upgrade to Plus or Awesome. Upgrade now

Cristo Redentor

Cristo Redentor på berget Corcovado i Rio de Janeiro, Brasilien.

Cristo Redentor
Cristo Redentor (Kristus frälsaren) är den välkända kristusstaty som är belägen på det 710 meter höga berget Corcovado, och som blickar ut över staden Rio de Janeiro i Brasilien. Den är förutom symbol för kristendomen ett kännetecken för såväl Rio de Janeiro som för Brasilien. Statyn är 39.6 meter hög och väger 700 ton. Den är skapad av skulptören Paul Landowski (1875-1961). Stilen är art déco.
Historia[redigera | redigera wikitext]

I mitten av 1850-talet väcktes idén om statyn då den katolske prästen Pedro Maria Boss ansökte om finansiering av prinsessan Isabella för byggnationen av ett stort religiöst monument. Ansökan avslogs dock 1889 av staten, då Brasilien genomgick en sekulariseringsprocess som skiljde stat och kyrka åt.
Ett andra förslag för upprättandet av ett stort landmärke i form av en staty gjordes 1921 av Rio de Janieros ärkestift. Det organiserades en tillställning under namnet Semana do Monumento (Monumentveckan) för att samla in donationer. Olika förslag på utformningar av statyn fanns, bland annat det kristna korset, en staty av Jesus med en jordglob i handen samt en piedestal som skulle symbolisera världen. Slutligen föll valet på en kristusstaty med frälsaren som står med öppna armar för att visa sin kärlek till människorna, och på samma gång likna ett kors.
Monumentet är till del byggt av Skånska Cement och betongen i fundamentet[källa behövs] kommer från Limhamn, Malmö. Ytskiktet är gjort av täljsten.
Invigningen ägde rum 12 oktober 1931.

Discover more inspiring photos like this one.

Download the FREE 500px app Open in app